Twee griepprikken voor elke Nederlander

Spoedadvies: Twee griepprikken voor elke Nederlander

zaterdag 9 mei 2009 09:34 Elsevier

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) moet zo snel mogelijk voor elke Nederlander twee griepvaccinaties aanschaffen die bescherming bieden tegen de Mexicaanse griep.

Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie, meldt de Volkskrant vandaag.

Binnen de perken
‘De aanschaf van vaccins geeft rust en de zekerheid dat alles is gedaan om een ernstig gezondheidsrisico binnen de perken te houden,’ aldus de raad. Het ministerie heeft het advies in beraad.

De aanschaf van 34 miljoen vaccins zou de overheid tussen de 150 en 300 miljoen euro kosten. De prikken zijn op zijn vroegst in augustus beschikbaar.

Twee soorten
Volgens de Gezondheidsraad moeten er twee soorten vaccins komen: antigen en adjuvant. Antigen biedt bescherming tegen het Mexicaanse griepvirus. Adjuvant maakt het immuunsysteem vatbaarder voor antigen, waardoor er kleinere hoeveelheden van nodig zijn.

Gisteren bleek een 52-jarige man met het griepvirus besmet te zijn na een reis naar Mexico. Het is de derde Nederlander waarbij de Mexicaanse griep is vastgesteld.

In Japan zijn de eerste drie besmettingen bevestigd bij een docent en twee studenten. Ook in Australië en Panama is het virus opgedoken.

Google Search

WebOuroboros